Radivojevič ide do Helsínk tretíkrát, o medailách nehovorí

27.04.2013 Celý región

Bratislava 27. apríla (TASR) - Branko Radivojevič sa chystá už na svoj tretí svetový šampionát v Helsinkách. Prvýkrát sa v metropole Fínska predstavil ešte ako 22-ročný v roku 2003, čo boli jeho premiérové majstrovstvá sveta a získal tam bronz. Tentoraz ide do krajiny tisícich jazier už ako skúsený harcovník a obhajca striebra z vlaňajška.

V roku 2003 odohral na MS deväť zápasov, v ktorých strelil dva góly a pridal aj jednu asistenciu. "Vtedy som bol ešte taký holúbok. Bola to pre mňa veľká česť hrať v mužstve, v ktorom boli všetky naše hviezdy. Bola radosť s nimi hrať," zaspomínal si na káder spred desiatich rokov, v ktorom mal okrem zápasových úloh aj povinnosti nováčika. "Samozrejme, s Petrom Sejnom sme tam boli najmladší, takže všetky tieto roboty, zbieranie pukov, to bolo na nás," zasmial sa.

Helsinki i celý sever Európy majú pre slovenský hokej špeciálne čaro. Reprezentanti tam získali všetky štyri cenné kovy, pričom posledné dva práve v hlavnom meste Fínska. "Je to pekné, turnaje tam boli vždy dobré a myslím si, že to nám môže dať väčšie sebavedomie aj teraz. Samozrejme, každý turnaj sa začína od nuly a treba tam ísť potichučky," uviedol.

Na štatistiky sa nehrá, dôležité je sa sústrediť

Cenný kov na nadchádzajúcom šampionáte by určite privítali aj všetci slovenskí fanúšikovia, navyše by sa tak uzavrel medailový "hetrik" v Helsinkách. Radivojevič je však opatrný a nechce nič predbiehať. "Je pravda, že sme sa vždy vrátili s medailou, no to sú len štatistiky a na to sa nehrá. Určite sa budeme snažiť o dobrý výsledok, ale o medailách nikto nehovorí. Hlavne sa treba sústrediť hneď na prvý zápas proti Francúzom a ísť postupne ďalej."

V Helsinkách síce odohral už dva turnaje, ale mesto takmer nepozná. Počas nabitého herného programu majú reprezentanti len veľmi málo času na prehliadky. "Bývame asi hodinu od mesta. Vlani sme tam boli len raz, keď sme boli v myslím maďarskej reštaurácii. Vždy sme iba na hoteli a v neďalekom obchodnom centre," vysvetlil.

Radivojevič: Severania nie sú chladní

O obyvateľoch toho vie už viac, preto nesúhlasí so zaužívaným obrazom chladných severanov. Ako príklad uviedol útočníka Mikka Koivua, s ktorým si zahral v NHL: "V Minnesote som hrával s Koivum. Bol to veľmi dobrý chalan a bola s ním veľká zábava, nemal som s ním ani jednu zlú skúsenosť. Určite by som nepovedal, že sú to chladní ľudia. Navyše, či už vo Švédsku alebo vo Fínsku všetci ovládajú angličtinu, takže človek sa tam ľahko dohovorí a nie je to problém."

Radivojevič si v doterajšej klubovej kariére ešte nevyskúšal fínsku súťaž, no na severe Európy pôsobil vo Švédsku a nevylučuje, že by sa tam ešte niekedy vrátil. "Je to krásna krajina a páčil sa mi tamojší život. Takisto sa tam páčilo aj mojej rodine. Je to veľmi čistá krajina, čistý vzduch. Žiť by som tam asi nechcel, som Slovák a tu sa mi páči, ale určite by som si tam ešte vedel predstaviť hrať hokej," dodal.
 

Vyberte región